Przechowywanie kupionego w sklepie lub domowego ciasta na pizzę w lodówce, lub zamrażarce to świetny sposób na to, by mieć pizzę zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota. Jeśli wiesz, jak prawidłowo przechowywać ciasto na pizzę, możesz mieć pewność, że pyszna pizza będzie gotowa za kilka godzin.
Czym jest ciasto do pizzy?
Ciasto na pizzę to zakwaszone, pszenne ciasto, które piekarze rozwałkowują na cienki placek i formują w kształt krążka lub prostokąta. Do ciasta dodaje się dodatki, takie jak pomidory, ser, mięso i warzywa, a następnie piecze się je w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu ciasto zmienia się w chrupiącą skórkę pizzy.
Jak długo zachowuje się ciasto na pizzę?
Prawidłowo przechowywane, domowe ciasto na pizzę może przetrwać do pięciu dni w lodówce lub do trzech miesięcy w zamrażarce. Najlepszy czas przechowywania zależy jednak od ilości drożdży w cieście. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej drożdży w cieście, tym dłużej może być ono przechowywane. Przechowywanie nadmiaru ciasta w zamrażarce jest więc świetną strategią, jeśli chcesz znacznie ułatwić sobie planowanie posiłków.
Jak przechowywać ciasto do pizzy?
Bez względu na to, jaki przepis na ciasto na pizzę wybierzesz, ciasto na pizzę powinno być przechowywane w lodówce lub zamrażarce. Chłodzenie ciasta na pizzę utrzymuje drożdże przy życiu, spowalniając naturalny proces fermentacji mikroorganizmów. Jeśli ciasto pozostanie zbyt długo w temperaturze pokojowej, drożdże zużyją cały cukier zawarty w cieście, a pizza nie wyrośnie prawidłowo. Przygotuj pizzę do wstawienia do lodówki. Nie pozostawiaj ciasta zbyt długo w temperaturze pokojowej, ponieważ może to spowodować wysuszenie jego powierzchni. Posmaruj ciasto równomiernie oliwą z oliwek. Wszystkie niezbędne akcesoria znajdziesz w profesjonalnym sklepie Recucina – https://recucina.pl/k/pieczenie/pizza/. Możesz umieścić ciasto w misce i przykryć jego powierzchnię folią plastikową, owinąć całe ciasto folią plastikową lub po prostu umieścić je w szczelnie zamkniętej plastikowej torbie, lub hermetycznym pojemniku. Kiedy będziesz chciał zrobić pizzę, wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Może to zająć od dwudziestu do trzydziestu minut.
Jak zamrozić ciasto do pizzy?
Proces zamrażanie pizzy jest bardzo podobny do jej przechowywania. Należy przygotować ciasto do zamrożenia. Następnie naoliwione kulki ciasta ułożyć w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i zamrozić na około trzy godziny. Kolejny krok polega na zamknięciu ciasta na pizzę w plastikowej torebce. Zamrożone kulki ciasta wyjmuj z blachy i umieścić w plastikowej torbie. Usuń jak najwięcej powietrza i szczelnie zamknąć torebkę. Właściwe przechowywanie ciasta pozwala zachować jego świeżość, a jednocześnie minimalizuje ryzyko poparzenia zamrażalnika. Ciasto na pizzę można przechowywać w zamrażarce przez okres do trzech miesięcy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy użyć zamrożonego ciasta do pizzy w ciągu dziewięćdziesięciu dni od zamrożenia. Gdy ciasto jest gotowe do użycia, rozmroź je w pojemniku w lodówce przez noc, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej przed przystąpieniem do robienia pizzy.