W dzisiejszych czasach coraz częściej odchodzimy od klasycznych olejów, które nie zawsze są zdrowe. Na uznanie zasługują oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie posłużą nam w kuchni na co dzień. Zakupimy je w internetowym sklepie, który cały czas poszerza ofertę. Jakie korzyści daje taki zakup? Dlaczego warto postawić na oliwę z oliwek Extra Virgin? Czym wyróżnia się ten produkt? O czym pamiętać podczas wyboru?
Oliwa z oliwek Extra Virgin
Jest to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO. Produktu nie może zabraknąć w kuchni każdego miłośnika smacznych posiłków. W sklepach internetowych znajdziemy bogaty asortyment, co daje sporo możliwości co do wyboru. Nie należy pomijać hiszpańskiej oliwy z oliwek Extra Virgin, jaka pochodzi z andaluzyjskiej manufaktury. Co ciekawe, może ona z powodzeniem dodać niepowtarzalnego smaku każdym produktom. Ponadto, jest to cenne źródło składników odżywczych, witamin E i K, jak też kwasów omega-3 i omega-6. Ten znany i popularny składnik kuchni śródziemnomorskiej ma szereg właściwości prozdrowotnych. Docenić warto podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu w organizmie i obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Zastosowanie oliwy z oliwek
Oliwa tego typu jest zazwyczaj średnio intensywna w smaku. Z pewnością zauważymy tutaj aromaty liści, zielonych owoców, migdałów i karczochów. Pamiętajmy także o nutach zielonego pieprzu i nutach kwiatowych. Kiedy warto sięgnąć po oliwę z oliwek Extra Virgin? To idealne rozwiązanie do:
- makaronów,
- sałatek,
- grillowanego mięsa,
- ryb,
- warzyw i wielu innych dań.
Producent doskonałej jakościowo oliwy z oliwek dokłada wszelkich starań, aby sprostać potrzebom każdego odbiorcy. Tradycja tłoczenia oliwy w manufakturze jest przekazywana z pokolenia na pokolenie na farmie Luque Ecologico. Rodzina zdecydowała się postawić na organiczną produkcję już pod koniec lat 80 ubiegłego wieku. Firma jest zaangażowana w wiele projektów, jakie promują zmniejszenie śladu węglowego. To sprawiło, że całe gospodarstwo już od lat jest zasilanie jedynie za pomocą energii ze słońca. Nie bez znaczenia jest dbanie o ekologię i przyrodę.
Dobra jakość i atrakcyjna cena
Oliwa z oliwek Extra Virgin to bardzo dobra opcja dla każdego, kto poszukuje dobrej jakości w trakcyjnej cenie. Jest ona uzyskiwana bezpośrednio z oliwek, korzystając jedynie z mechanicznych środków. Oliwki po zbiorze trafiają do przetworzenia, natomiast cały proces odbywa się w temperaturach, jakie nie przekraczają 27 stopni Celsjusza. Dzięki temu zachować można wszystkie wartości odżywcze i dobrą jakość produktu.