Kuchnia osmańska to jedna z bardziej charakterystycznych i jednocześnie urozmaiconych regionów kulinarnych, choć wielu osobom może kojarzyć się przede wszystkim z kebabem. Otóż duża różnorodność smaków, aromatów, rozmaitych kolorów, faktur, składników, a także przypraw sprawia, że jej popularność z każdym rokiem wzrasta. Dodatkowo niezależnie od naszych preferencji smakowych w kuchni turecko-osmańskiej każdy z nas powinien znaleźć odpowiednie danie dla siebie, przenosząc się tym samym, choć na chwilę w niezapomnianą podróż do tego wyjątkowego i bardzo ciekawego regionu świata.
Kuchnia osmańska jest niezwykle różnorodna i bogata, co z pewnością wynika z dość burzliwej historii Osmanów. Nie sposób jest nie dostrzec wpływ dań śródziemnomorskich, w których mamy do czynienia z bogactwem warzyw i aromatycznych potraw. Dodatkowo zwracając uwagę na rodzaj i charakter przyrządzanych potraw przez Turków, nie można zapominać o ich wierzeniach religijnych. Islam zakazuje jedzenia wieprzowiny, przez co mamy do czynienia z potrawami, w których królują nie tylko warzywa, owoce i aromatyczne przyprawy, ale także świeże mięso zazwyczaj w postaci jagnięciny lub baraniny.
Najpopularniejsze dania z kuchni osmańskiej
Najpopularniejsze dania kuchni osmańskiej przygotowywane są z najwyższej jakości składników, charakteryzują się dość prostymi połączeniami, w przypadku których głębia smaku i aromatu zostaje nadana poprzez odpowiednią kompozycję przypraw. Z kolei różnorodność faktur, składników i kolorów potraw sprawia, że coraz chętniej decydujemy się na skosztowanie wyjątkowych i typowych dla tego regionu świata przysmaków.
Tradycyjne tureckie dania to m.in.:
- Urfa Kebab – łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowywana z dodatkiem czarnego chili, pochodzącego z okolic Urfa;
- Ali Nazik – grillowany antrykot wołowy, bakłażan z jogurtem, chlebek turecki i sos pomidorowy;
- Adana Kebab – podłużny, grillowany kebab nadziany na metalowe szpadki, podawany albo w cieście, albo na talerzu z dodatkiem kaszy bulgur lub frytek;
- Beyti – zawinięte w lawasz grillowane mięso wołowe z sosem pomidorowych, kaszą bulgur i gęstym jogurtem.
Kuchnia osmańska Warszawa
Chcąc znaleźć wyjątkowy lokal z charakterystycznymi daniami dla kuchni osmańskiej, można skorzystać wyszukiwarki internetowej, wpisując następujące frazy: kuchnia turecka Warszawa. W ten sposób pokażą nam się lokale z Warszawy serwujące dania z tego niezwykle ciekawego regionu świata, jakim jest Turcja. Warto mieć jednak na uwadze, że nie każde z tych miejsc podchodzi z taką pasją do przygotowywanych dań, jak w przypadku restauracji Osmania. W swojej karcie menu posiada wyłącznie tradycyjne potrawy tureckie, przyrządzane z wysokiej jakości świeżych składników.