magictown.pl

Strona o lifestylu, urodzie i zdrowiu.

Dieta Zdrowie

Cała prawda o ekologicznej żywności

Żywność ekologiczna zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Ludzie doceniają zdrowe produkty i przykuwają większą uwagę do tego, co jedzą. Jednak często to, co nazywane jest żywnością ekologiczną w ogóle nie spełnia kryteriów, które o tym decydują. Przedstawiamy fakty na temat żywności eko.

W teorii produkty ekologiczne mają pozytywnie wpływać na ochronę społeczeństwa oraz stanowić część zrównoważonego rozwoju. Można je określić w trzech kategoriach: ekologicznym, ekologicznym i społecznym. Co to jednak oznacza w praktyce? Ekologiczna żywność powinna wpływać na stan środowiska naturalnego w podobny sposób jak naturalne ekosystemy, musi być niezależna od nakładów zewnętrznych oraz pozwalaćna swobodny rozwój obszarów wiejskich i rolnictwa. Warto wiedzieć, że sama nazwa, że produkt jest eko nie oznacza, że jest on produkowany bez pestycydów i wzmacniaczy smaku. Za biologiczne produkty odpowiada certyfikat z Unii Europejskiej, który uzyskać można spełniając pewne określone czynniki. Każdy produkt z otrzymanym certyfikatem powinien mieć na opakowaniu symbol euro liścia składającego się z dwunastu gwiazdek. Wzór jest zastrzeżonym wzorem użytkowym i zastosowanie go bez spełnienia warunków może skutkować nałożeniem kary pieniężnej.

Produkty ekologiczne a zwyczajne

Jeśli jednak uda nam się uzyskać taki produkt, to możemy mieć pewność, że będzie ona znacznie różnić się od tej uprawianej bez metod ekologicznych. Mięso, warzywa czy owoce będą pełne smaku i wartości odżywczych. Dojrzewać będą bowiem naturalnie, bez nawozów czy genetycznych modyfikacji. Zwierzęta posiadają w tym systemie dostęp do otwartych przestrzeni, hodowane są z szacunkiem oraz karmione ekologiczną paszą. Kosmetyki z ekologicznym certyfikatem nie będą nas natomiast uczulać, a ich wpływ będzie łagodny dla każdego rodzaju skóry.

Moda na życie eko, nie tylko w aspekcie żywienia, sprawiła, że produkty bio dostępne są już praktycznie wszędzie. Kiedyś żywność ekologiczną można było kupić tylko w małych osiedlowych sklepikach albo sklepach bezpośrednio dedykowanym zdrowej żywności. Obecnie żywność bio obecna jest już w każdym supermarkecie i każdy zainteresowany takim sposobem żywienia ma do niej dostęp. Ponadto jej cena, aż tak nie odstrasza. Mimo, że produkty ekologiczne są droższe od pozostałych produktów, to ich jakość zdecydowanie je przewyższa. Pomidory czy jabłka są pełne smaku i przypominają nam babciny ogród, a mięso nie zawiera dużej ilości wody, jest soczyste i pięknie pachnie.

Czy opłaca się wybierać produkty ekologiczne?

Jeśli więc zależy nam na zachowaniu zdrowia przez długi czas, korzystajmy z oferty ekologicznej żywności. Zwracajmy jednak uwagę na etykiety od producentów, które niejednokrotnie mogą wprowadzać konsumenta w błąd. Odpowiedzialne czytanie etykiet i składów produktów uchroni nas przed oszustwami na rynku. A przecież w przypadku żywności chodzi o nasze dobre samopoczucie i ochronę przed chorobami, które powodować mogą pestycydy i inne szkodliwe substancje dodawane do produktów. Edukujmy również w tym aspekcie swoje dzieci oraz osoby nam bliskie, by nie wpadły w szał bezmyślnej ekologicznej mody.