magictown.pl

Strona o lifestylu, urodzie i zdrowiu.

foie gras
Lifestyle

Gdzie zjeść najlepsze foie gras w Warszawie?

Kuchnia francuska jest wyjątkowa, pełna rożnorodnych smaków i aromatów. Jednak jest w niej kilka dań dość kontrowersyjnych, wzbudzających niechęć lub wręcz przeciwnie – zachwyt w osobach, które mogłyby kosztować ich przez cały czas. Jedną z potraw wartych skosztowania z kuchni francuskiej jest Foie gras, o delikatnym, niepowtarzalnym smaku. Może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gdzie zjeść najlepsze Foie gras w Warszawie?

Co to jest Foie gras?

Foie gras to pasztet przygotowywany ze stłuszczonych, powiększonych wątróbek kaczych oraz gęsich. We Francji jest on tradycyjnym daniem serwowanym w świąteczne dni. W Polsce jest jednym z przysmaków serwowanych przez specjalizujące się w kuchni francuskiej restauracje. To danie, które można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w obu przypadkach będzie smakowało równie dobrze.

Warto wspomnieć także o tym, że Foie gras uważane jest za jedno z najbardziej luksusowych i wykwintnych dań – stąd też jego wysokie ceny w restauracjach, które przygotowują pasztet według tradycyjnych francuskich receptur, ze świeżych, dobrych pod względem jakości składników.

Wartości odżywcze Foie gras

Choć Foie gras jest obecnie tradycyjnym daniem kuchni francuskiej, to tak naprawdę ta potrawa pojawiła się po raz pierwszy w Egipcie. Wówczas zauważono, że podroby utuczonych ptaków są smaczne, dlatego też zwierzęta karmiono znacznie obficiej, głównie przez zwiększenie w codziennej diecie ilości fig, daktyli czy rozmiękniętego chleba.

Foie gras ma smak i konsystencję zupełnie odmienną od znanych w Polsce tradycyjnych pasztetów. Jest to potrawa kaloryczna – w 100 gramach zawiera ponad 600 kcal (w zależności od tego, z jakimi dodatkami jest serwowana).

Foie gras jest potrawą wartościową, ponieważ zawiera cenne dla organizmu substancje, między innymi wapń, żelazo czy chlorek sodu.

Gdzie w Warszawie zjeść najlepsze Foie gras?

Wbrew pozorom Foie gras nie jest daniem łatwym w przygotowaniu, nie w każdej wiec restauracji będzie ono smakowało dokładnie tak, jak powinno. Ten znanych z francuskiej kuchni pasztet w Warszawie będzie najlepiej smakował w restauracji U Fukiera.

Foie gras Magdy Gessler jest idealnie doprawione, przygotowywane zawsze przy użyciu świeżych, najwyższej jakości składników. Bo kto jak nie Magda Gessler najlepiej przygotuje pływające foie gras ze szlachetnymi borowikami, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia?

Restauracja https://www.ufukiera.pl/ położona jest w dogodniej lokalizacji, na warszawskiej Starówce, łatwo zatem będzie znaleźć to miejsce.