magictown.pl

Strona o lifestylu, urodzie i zdrowiu.

Mąka keto
Lifestyle

Mąka keto – zdrowy produkt nie tylko w diecie ketogenicznej

Mąka jest jednym z produktów niewskazanych w diecie ketogenicznej. Dieta keto oparta jest o niską podaż węglowodanów, tradycyjna mąka zwiera w 1 szklance około 100 gram węglowodanów. Nie ma jednak potrzeby rezygnowania z ulubionych potraw, wystarczy produkty bazujące na zwykłej mące zastąpić niskokalorycznymi, pozbawionymi węglowodanów odpowiednikami.

Niskokaloryczna mąka keto dla osób na diecie

Chcąc poprawić ogólny stan zdrowia, należy ograniczyć spożycie uniwersalnych mąk, a do przygotowania potraw może być wykorzystywana specjalna mąka keto. Alternatywny rodzaj mąki o niskiej zawartości węglowodanów umożliwia przygotowanie ulubionych słodkich przysmaków i rozkoszowanie się sycącymi smakołykami przy jednoczesnym zachowaniu zasad diety ketogenicznej. Najgorsza z punktu widzenia tej diety jest mąka pszenna, która zawiera mnóstwo węglowodanów i glutenu. Stosowanie zamiennie mąki pełnoziarnistej, jaglanej, ryżowej czy gryczanej nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ w odróżnieniu od mąki keto, ich zawartość to prawie same węglowodany. Mąka keto jest uboga w węglowodany, a zawiera dużo białka i błonnika, jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, może występować w wersji pełnej i odtłuszczonej. Do odtłuszczonej wersji mąki keto można dodać w trakcie wypieków dodatkowe źródło tłuszczu, np. olej kokosowy. Mąka keto jest produktem zaliczanym do zdrowej żywności, jest pozbawiona sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i dużej zawartości konserwantów.

Co warto jeść w diecie ketogenicznej, a czego lepiej unikać?

Głównym źródłem energii w diecie keto jest tłuszcz, a nie glukoza. Ketoza jest procesem pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej, dzięki temu z czasem ulega ona zmniejszeniu. Trzeba wyeliminować nie tylko mąkę pszenną, ale również, kasze, ryż, pieczywo, makarony i cukier. Do słodzenia wykorzystywana jest stewia i erytrytol. Należy również unikać warzyw z dużą zawartością skrobi jak marchew, ziemniaki i kukurydza. Wskazane są warzywa zielone, cukinia, buraki, kalafior i szpinak. Niskowęglowodanowa mąka keto jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnych rodzajów mąk, można z niej przygotowywać chleb, naleśniki, ciasto, a nawet pierogi.

Podstawowe cechy mąki keto to przede wszystkim:

  • wysoka zawartość białka,
  • niska zawartość węglowodanów,
  • niska zawartość tłuszczu, zwykła mąka jest naturalnie uboga w tłuszcze, dlatego jej dobrym zamiennikiem jest mąka keto niskotłuszczowa.

Dieta ketogeniczna prowadzi nie tylko do zmniejszenia wagi, przywraca również prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru w organizmie.