magictown.pl

Strona o lifestylu, urodzie i zdrowiu.

Praktyczne urządzenia
Lifestyle

Praktyczne urządzenia przydatne we włoskiej restauracji

Prowadzenie włoskiej restauracji, pizzerii czy trattorii wymaga nie tylko znajomości smaków i składników z Półwyspu Apenińskiego oraz kunsztu kucharzy. Równie ważne dla powodzenia przedsięwzięcia jest wyposażenie lokalu w odpowiedni sprzęt. Kuchnia włoska, choć na pozór prosta, nie pozwala na drogę na skróty. Trzeba się postarać, aby móc oferować smakowite i pełne aromatu dania, jakich nie powstydziłby się niejeden kucharz z Rzymu, Neapolu czy Florencji. Oczywiście wyposażenie włoskiej restauracji zależy od liczby dań w menu, wielkości lokalu oraz dostępnej przestrzeni kuchennej.

Akcesoria

Na początku warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości akcesoria. Przydadzą się między innymi obieraczki do warzyw, tarki do sera, rękawice kuchenne, deski do krojenia, blachy i formy do pieczenia, garnki, patelnie i pozostałe, jakie można spotkać w restauracji polskiej, hiszpańskiej czy gruzińskiej. Inne zaś sprawdzą się przede wszystkim w pizzerii bądź trattorii – są to noże do krojenia pizzy oraz łopatki i szczotki do pieców.

Piece do pizzy

Pizza to dla większości pierwsze danie kojarzące się z kuchnią włoską. O popularności świadczy fakt, że kucharze bawią się dodatkami, tworząc nowe dania, niekoniecznie tożsame z Neapolem czy Palermo. O ile pizza z ananasem czy pizza z boczkiem to dla wielu profanacja, to już klasyczna Margherita wymaga nie tylko prawdziwych włoskich składników. Podstawa to porządny piec do pizzy. Do wyboru są modele opalane drewnem, elektryczne i gazowe. Przy zakupie warto kierować się materiałem wykonania (wysokiej klasy stal nierdzewna to podstawa, szamot też się sprawdza, lecz należy się liczyć z dłuższym czasem potrzebnym do osiągnięcia właściwej temperatury), renomą producenta oraz pojemnością.

Warniki i maszynki do makaronu

Pasty, znane szerzej jako makarony, to drugie skojarzenie z włoską kuchnią. Dobra restauracja nie może serwować gościom gotowych makaronów. Smakosze doceniają wyłącznie pasty robione i gotowane na miejscu. Maszynka do makaronu – ręczna lub elektryczna – to najlepsze wsparcie przy takich potrawach, jak pappardele, gnocchi, lasagne, spaghetti czy cannelloni. Po przygotowaniu odpowiedniej porcji past, czas na gotowanie. Przy zakupie maszynki do makaronu, warto zadbać o nakładki, dzięki którym można będzie przyrządzić pasty do kanapek czy farsz do pierożków.

O ile w najmniejszych lokalach sprawdzi się garnek, to w restauracjach o średnim i większym obłożeniu trudno wyobrazić sobie kuchnię bez warnika. Gazowy lub elektryczny warnik do makaronu występuje w wielu odmianach. Najbardziej zaawansowane pozwalają na gotowanie kilku produktów w jednym czasie bez ryzyka mieszania się smaków. Profesjonalna makaroniarka gastronomiczna – stołowa lub na podstawie – wyróżnia się trwałością i łatwością utrzymania w czystości. Intuicyjna obsługa to kolejny z atutów przemawiających za zakupem.

Kompletując wyposażenie włoskiej restauracji, najlepiej zaopatrzyć się u jednego dostawcy. Nie dość, że można liczyć na rabaty, to jeszcze sklep gastronomiczny służy wsparciem przy doborze sprzętu do wielkości restauracji, potrzeb i budżetu.