Olej kokosowy jest produktem, który można nabyć na rynku w dwóch podstawowych wariantach. Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany to dwie opcje, spośród których możemy wybierać, udając się do konkretnego sklepu z żywnością ekologiczną. W tym artykule postaramy się pokrótce naświetlić różnice, jakie definiują te dwa wspomniane rodzaje oleju kokosowego i wskazać konkretne sytuacje, kiedy określony typ oleju kokosowego jest najbardziej wskazany.
Skąd wynika różnica w cenie pomiędzy olejem rafinowanym a olejem nierafinowanym?
Olej kokosowy nierafinowany jest z reguły tańszy niż olej rafinowany. Na pierwszy rzut oka wydaje się to dość kuriozalne, zwłaszcza jeśli weźmiemy pozytywne konotacje słowa „rafinacja”, które oznacza „oczyszczenie”. Niestety w przypadku olejków kokosowych proces rafinacji implikuje eliminację części dobroczynnych dla ludzkiego organizmu składników, dla których warto zgłębić ofertę, jaką przygotował wyspecjalizowany sklep. Zdrowa żywność jest niezwykle ważna, ale oleju rafinowanego nie można w żadnym stopniu demonizować. Jest on bowiem niezwykle uniwersalnym dopełnieniem różnorakich kulinarnych eksperymentów — dzięki wyeliminowaniu charakterystycznego dla kokosa smaku i zapachu olej ten nadaje się do przeróżnych dań mięsnych i wegetariańskich. Ponadto, jego przechowywanie w temperaturze pokojowej nie stwarza żadnych problemów.
Jak zasugerowaliśmy wcześniej, to właśnie Olej kokosowy nierafinowany jest bardziej obfity w wartościowe witaminy i minerały. Zakres jego zastosowania w kuchni jest jednak bardziej ograniczony — najlepiej sprawdza się w przypadku słodkich wypieków i przyrządzanych na patelni potraw kuchni azjatyckiej. Jako uzupełnienie warto dodać, że właściwości prozdrowotne oleju nierafinowanego wynikają przede wszystkim z bogatej zawartości witamin i średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Kiedy warto zdecydować się na konkretny typ oleju kokosowego?
Olej kokosowy rafinowany jest przede wszystkim łatwiejszy w przechowywaniu. Odznacza się również większą wydajnością w produkcji. Taki stan rzeczy możemy przełożyć na naszą własną rzeczywistość, używając oleju kokosowego w najbardziej „przyziemnych”czynnościach kulinarnych, w których wysoka temperatura może spowodować utratę składników odżywczych, na przykład podczas smażenia.
Abstrahując od tego, olej kokosowy nierafinowany jest bardzo powszechnym powodem, dla którego liczni Klienci odwiedzą swój ulubiony ekologiczny sklep. Zdrowa żywność jest często nieco droższa, ale ten fakt rekompensuje swoimi istotnymi zaletami. Olej kokosowy nierafinowany to cenny suplement diety, który przyczynia się nie tylko do wzmocnienia organizmu, ale również zapewnia wsparcie w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak, chociażby nadciśnienie tętnicze.