magictown.pl

Strona o lifestylu, urodzie i zdrowiu.

dania tureckie
Lifestyle

Tradycyjne dania tureckie

Kuchnia osmańska to jedna z bardziej charakterystycznych i jednocześnie urozmaiconych regionów kulinarnych, choć wielu osobom może kojarzyć się przede wszystkim z kebabem. Otóż duża różnorodność smaków, aromatów, rozmaitych kolorów, faktur, składników, a także przypraw sprawia, że jej popularność z każdym rokiem wzrasta. Dodatkowo niezależnie od naszych preferencji smakowych w kuchni turecko-osmańskiej każdy z nas powinien znaleźć odpowiednie danie dla siebie, przenosząc się tym samym, choć na chwilę w niezapomnianą podróż do tego wyjątkowego i bardzo ciekawego regionu świata.

Kuchnia osmańska jest niezwykle różnorodna i bogata, co z pewnością wynika z dość burzliwej historii Osmanów. Nie sposób jest nie dostrzec wpływ dań śródziemnomorskich, w których mamy do czynienia z bogactwem warzyw i aromatycznych potraw. Dodatkowo zwracając uwagę na rodzaj i charakter przyrządzanych potraw przez Turków, nie można zapominać o ich wierzeniach religijnych. Islam zakazuje jedzenia wieprzowiny, przez co mamy do czynienia z potrawami, w których królują nie tylko warzywa, owoce i aromatyczne przyprawy, ale także świeże mięso zazwyczaj w postaci jagnięciny lub baraniny.

Najpopularniejsze dania z kuchni osmańskiej

Najpopularniejsze dania kuchni osmańskiej przygotowywane są z najwyższej jakości składników, charakteryzują się dość prostymi połączeniami, w przypadku których głębia smaku i aromatu zostaje nadana poprzez odpowiednią kompozycję przypraw. Z kolei różnorodność faktur, składników i kolorów potraw sprawia, że coraz chętniej decydujemy się na skosztowanie wyjątkowych i typowych dla tego regionu świata przysmaków.

Tradycyjne tureckie dania to m.in.:

  • Urfa Kebab – łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowywana z dodatkiem czarnego chili, pochodzącego z okolic Urfa;
  • Ali Nazik – grillowany antrykot wołowy, bakłażan z jogurtem, chlebek turecki i sos pomidorowy;
  • Adana Kebab – podłużny, grillowany kebab nadziany na metalowe szpadki, podawany albo w cieście, albo na talerzu z dodatkiem kaszy bulgur lub frytek;
  • Beyti – zawinięte w lawasz grillowane mięso wołowe z sosem pomidorowych, kaszą bulgur i gęstym jogurtem.

Kuchnia osmańska Warszawa

Chcąc znaleźć wyjątkowy lokal z charakterystycznymi daniami dla kuchni osmańskiej, można skorzystać wyszukiwarki internetowej, wpisując następujące frazy: kuchnia turecka Warszawa. W ten sposób pokażą nam się lokale z Warszawy serwujące dania z tego niezwykle ciekawego regionu świata, jakim jest Turcja. Warto mieć jednak na uwadze, że nie każde z tych miejsc podchodzi z taką pasją do przygotowywanych dań, jak w przypadku restauracji Osmania. W swojej karcie menu posiada wyłącznie tradycyjne potrawy tureckie, przyrządzane z wysokiej jakości świeżych składników.